Den blinde passager på arbejdspladsen

Søvn spiller en afgørende rolle for både kroppens og sindets velvære. For at opnå optimal funktion af kroppens helingsprocesser er søvn uundværlig. Det er vigtigt at erkende, at årsagerne til dårlig eller manglende søvn sjældent er enkle. Det er ligeledes sjældent tilstrækkeligt at give arbejdsforhold, relationer, økonomi eller andre store temaer skylden for dårlig søvn. At forsøge at finde en simpel og entydig forklaring på søvnproblemer er derfor ikke hjælpsomt for dem, der lider af søvnproblemer.

Mange er bekendt med de generelle anbefalinger for at forbedre søvnkvaliteten, såsom at undgå indtagelse af mad og drikke inden sengetid, skabe et behageligt sovemiljø med passende temperatur og minimal støj samt etablere en fast søvnplan med regelmæssige sengetider og opvågningstider. Disse vaner kan bidrage til at regulere kroppens indre ur og forbedre søvnkvaliteten.

Ikke desto mindre er det vigtigt at huske, at god søvn kommer indefra.

En god hovedpude eller madras kan ikke alene bringe ro til kroppen eller sindet. Selvom vi undgår det blå lys fra computere og mobiltelefoner, som kan påvirke produktionen af søvnhormonet melatonin, vil det ikke være tilstrækkeligt, hvis vores sind er fyldt med bekymringer. Selvom vi undlader at spise og drikke nogle timer før sengetid for at give fordøjelsessystemet ro, vil det ikke hjælpe, hvis resten af vores system er oprevet på grund af for eksempel stressende tv-programmer eller begivenheder.

Farverne i soveværelset kan faktisk også have en beroligende virkning på sindet. Og at den retning, vi sover i forhold til verdenshjørnerne, også kan påvirke kvaliteten af vores søvn.

God søvn kommer indefra, så det er en god idé at finde ud af, hvordan vi hver især kan skabe ro i kroppen og få kontrol over vores tanker og følelser, når sengetiden nærmer sig. Hvis vi kan identificere årsagerne til vores utilfredsstillende søvn, giver det naturligvis god mening at tage fat på og håndtere disse udfordringer.

Den mest effektive måde at opnå god søvn på er ved at lære at tøjle vores tanker og følelser. Frygt, bekymringer, skam og skyld er hyppige gæster, når søvnen udebliver. Når vi hver især finder vores vej til en god nattesøvn, vil det ikke kun være til glæde og gavn for os selv, men også for vores omgivelser, vores arbejdsplads, vores børn, vores partner, vores relationer og i det hele taget vil livet føles lettere og mere tilfredsstillende.