Konsekvenser af den dårlige stemning

En dårlig stemning, en anspændt og negativ brokkende kultur, smitter ligesom stress. Og desværre smitter den dårlige stemning hurtigere og langt mere end den gode, positive og konstruktive stemning.

En af forklaringerne er, at brok og negativitet kan fungerer som lim for nogle (mange) mennesker, da det kan styrke fællesskabet, at have noget negativt at tale om.

Traditionelt set er det ofte forsøgt at bryde den negative spiral, ved at tilbyde eller igangsætte aktiviteter på arbejdspladsen, som kan bidrage til en god stemning, skabe en anden form for sammenhold, eller for at flytte fokus og skabe ro for en stund.

Det er vanskeligt præcist at sige, hvad drivkraften eller gevinsten er for den eller de personer, der er involveret og bevidst eller ubevidst medvirkende til den negative stemning og brokkekultur. Der er forskellige faktorer, der kan være udslagsgivende for en persons tendens til at sprede negativitet.

Baggrunden kan muligvis findes i en følelse af afmagt, frustration eller vrede, som kan have taget bolig hvor som helst, privat eller på arbejdspladsen. Ofte er det ikke muligt at lokalisere, hvad der har udløst følelsen, og det kan være en følelse, der er opbygget over tid og gennem flere forskellige stimuli.

Den negative adfærd kan også skyldes noget så simpelt, som en dårlig vane, der kan være blevet opbygget som en måde at overleve på gennem livet. Nogle mennesker kan føle sig (og blive) magtfulde ved at sprede negativitet, og det kan bruges til at kontrollere og dominere andre, herunder også både ligestillede kollegaer og ledelsen.

Den dårlige stemning er ikke kun ubehagelig
Den dårlige stemning er ikke kun ubehagelige og utryg at befinde sig i, den har stor og direkte indflydelse på den enkeltes sundhed, hvilket ofte overses.

Kort sagt er brok og negativitet direkte sundhedsskadeligt for en overvejende del af medarbejderne. Dårlig stemning kan påvirke immunsystemet negativt ved at svække dets evne til at bekæmpe infektioner og sygdomme. Denne form for overbelastning kan føre til kronisk inflammation i kroppen, hvilket øger risikoen for udvikling af en bred vifte af sygdomme, lige fra det hyppige men harmløse til mere alvorlige tilstande.

For at håndtere en negative adfærd er det vigtigt for en arbejdsplads at kunne stoppe den og ændre kurs, uanset baggrunden og årsagen til den negative adfærd.

Den bedste og mest effektive måde er at have fokus på to ting:

* Give medarbejderne nye personlige redskaber og værktøjer, så de får mulighed for at se nye muligheder og få et andet fokus.

* Beskytte medarbejdere, ved at give dem mulighed for at styrke deres mentale robusthed.

Ved at arbejde på det personlige dannelses- og uddannelsesplan er det muligt at skabe ændringer, der er holdbare på lang sigt. Arbejdspladsen kan hjælpe ved at stille disse muligheder til rådighed, så medarbejderne får adgang til redskaber og indsigter, der kan hjælpe dem med at tilegne sig en anden og mere konstruktiv adfærd.

Dette kan sundhedsmentorer hjælpe med og også her gøre en reel forskel.